Werkgroep Pasgeld Natuurlijk de grootste!

Rijswijk behoort tot de snelst groeiende gemeentes van Nederland. Er wordt volop gebouwd en ook in Pasgeld wil de gemeente bouwen. Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen heeft de Werkgroep Pasgeld Natuurlijk van zich laten horen om de kiezer zich ervan bewust te maken dat hier nogal wat op het spel staat. De Werkgroep pleit voor ‘Landschapspark Pasgeld’ in plaats van volbouwen. Een landschapspark waar de vele huidige én nieuwe bewoners van Rijswijk een plek kunnen vinden om te wandelen, sporten, kinderen natuur kunnen ontdekken en een plek om tot rust te komen dichtbij huis. Maar óók een plek om de gigantische en kostbare problematiek rondom wateroverlast, hittestress, biodiversiteit en luchtverontreiniging op te vangen. Essentiele voorwaarden die een samenleving gezond en leefbaar houden.

Verkiezingsresultaat gemeente Rijswijk
De grootste partij in Rijswijk heeft volgens de definitieve verkiezingsuitslag 3.316 stemmen gekregen. De Petitie van Werkgroep Pasgeld Natuurlijk heeft op dit moment 4.150 ondertekenaars en er zijn méér dan honderd donaties voor de Crowdfund gedaan ten behoeve van juridische ondersteuning. Een één op één vergelijking is het natuurlijk niet maar de getallen geven aan dat er een groot draagvlak is vanuit de Rijswijkse bevolking voor de voorstellen van de werkgroep. Er zal serieus rekening met de totstandkoming van Landschapspark Pasgeld moeten worden gehouden in de coalitievorming. Je kunt met een knipoog stellen: gaan we door als politieke partij dan zijn we meteen de grootste!

Ook stemt 65% van de Rijswijkse stemmers voor groen aan de hand van de verkiezingsbeloftes. Écht groen, want tienduizendenhuizen neerzetten en in het kader van het beloofde groen; wat bermen inzaaien, hier en daar een vleermuiskastje en zogenaamde stapstenen lijkt leuk maar is natuurlijk geen serieuze oplossing. De aaneengesloten natuur die we hebben holt achteruit.

Grond in handen van projectontwikkelaar
De gronden in Pasgeld zijn deels in handen van een projectontwikkelaar. Er ligt een contract (of intentieovereenkomst) tussen gemeente en projectontwikkelaar. Er is vernomen dat de gemeente vreest voor een claim als bouwen geen doorgang kan vinden. Het bestemmingsplan is agrarisch en heeft geen woonbestemming.

Visie en houding van de gemeente
De grondpositie van de projectontwikkelaar hoeft niet het grootste probleem te zijn. De nieuwe gemeenteraad moet daadwerkelijk de uitdaging aandurven gaan en de mogelijkheden onderzoeken om Pasgeld anders in te vullen dan nu wordt beoogd. Eén die recht doet aan de huidige problematiek en de wensen van de kiezer. Die duidelijk kiest voor een leefomgeving met serieus meer natuur. Er wordt veel gesproken over: duurzaamheid, “Schone lucht in Rijswijk”, oplossen waterproblematiek, groenste gemeente van Nederland willen zijn, NK Tegelwippen..

Maar hier ligt een echte kans voor gemeente Rijswijk om een onomkeerbare aantasting van het landschap tegen te gaan en haar identiteit als groene gemeente niet te verloochenen. Pak hem op! Er zijn u al vele voorgegaan:

Presentatie Landschapspark Pasgeld
Inmiddels zijn de eerste stappen gezet voor een bijeenkomst waar de Werkgroep Landschapspark Pasgeld zal presenteren aan de Rijswijkse gemeenteraad. De meeste partijen hebben hier inmiddels positief op gereageerd. We kijken ernaar uit alle partijen welkom te mogen heten.

Rijswijkers vlaggen voor Landschapspark Pasgeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: